17.11.2018 /

Enbuske: Kirkon pitää olla ehdoton ja absurdi

Kari Latvus
Jaa:

Ulkoministeri Timo Soini totesi Kallion kirkossa, että tullessaan kirkkoon hän ei halua kuulla ilmastonmuutoksesta vaan puhetta evankeliumista (ikään kuin ilmastonmuutos ei liittyisi evankeliumiin). Aiemmin saman puolueen (silloin vielä Perussuomalaiset) Sampo Terho kehotti kirkkoa keskittymään sielun pelastukseen ja unohtaa ajalliset vaivat.

Enbuske jopa ehdotti, että kirkko ei saisi lainkaan muuttua

Hiljattain Maaseudun tulevaisuuden kolumnissa Kokoomuksen Susanna Koski varoitti kirkkoa ryhtymästä minkään liikkeen keppihevoseksi: sen vuoksi ei tule ottaa kantaa metsän käyttöön (tai panostaa ilmastonmuutoksen vastaisiin toimiin).

Viimeksi kirkon liittymistä aikaan ja paikkaan on Iltalehden blogissa pelännyt Tuomas Enbuske, ateisti ja Herran lähettiläs (tai enkeli, kuten Kari Kanala asiasta twiittasi). Enbuske jopa ehdotti, että kirkko ei saisi lainkaan muuttua.

Kirkko on kuitenkin Jumalan muuttoliike, kuten Jyri Komulainen, piispainkokouksen pääsihteeri, osuvasti kirjoitti Maan suola –lehden artikkelissa. Siis liikkeellä ja muutoksessa. Kirkon eläessä muutoksen keskellä on toiminnassa sen vuoksi olennaista tietää oman identiteetin ydin ja tehtävä. Samalla on kysyttävä, miten kirkko on läsnä ajassa ja paikassa, miten kirkko intohimoisesti tulee arkeen, hikeen ja vaivaan.

Jumala luo, siksi elämä ja luontoa on kunnioitettava.
Kristus armahtaa, siksi syntejä annetaan anteeksi.
Henki vaikuttaa, siksi on uskaltauduttava elämään arjessa.

Jos kristinusko olisi museo, niin aikamuotona olisi imperfekti, mennyt aika. Mikään ei muuttuisi.

Koska kristinusko on tänään elossa, on aikamuotona preesens, nykyhetki. Se on Jumalan aikamuoto.

Diggaan kuitenkin Enbusken vimmaisen kiihkeää vuodatusta siinä mielessä, että hän piiskaa kirkkoa etsimään olemisen ydintä, siis pyhän ja Jumalan kohtaamista. Jos pyhä hukkuu, niin kirkon merkitys on menetetty. Kirkosta tulee hajuton ja merkityksetön.

Kirkon vaalipäivänä, 18.11.2018, ja sen jälkeenkin on olennaista kysyä jokaisen seurakuntalaisen ääntä ja näkemystä, sillä kirkko on liikkeellä ja muutoksessa monen asian suhteen. Kirkko on kuitenkin ennen kaikkea yhteisö ja yhteisössä on vaarana, jos vain pieni sisäpiiri käyttää muiden puolesta valtaa.
Siksi on kaikkien yhteisön jäsenten syytä lähteä liikkeelle ja vaikuttaa.

Kari Latvus on Maan suola -lehden päätoimittaja ja johtava asiantuntija Kirkkohallituksessa

 

PS Osallistu keskusteluun teemasta:
https://maansuola.evlutkirkko.fi/keskustele/